Bæredygtighed på ferien

Fremtidens turisme: de bedste rejsedestinationer for elbilister

Man kan spørge sig selv, hvad der er endnu bedre end at køre i elbil? Svaret må være at køre i en elbil til steder, som er præcist lige så innovative som ens egen bil. Uanset om du vælger en kort tur med vennerne eller en længere ferie med familien, så er det altid godt at rejse elektrisk og med omtanke for miljøet: Her får du tre tips til en energieffektiv turisme i Tyskland.

Her kan du se følgende:

  • Hvordan du kommer endnu tættere på naturen i Schwarzwald
  • Hvor du kan holde energieffektiv ferie i en beboelsesvogn
  • Hvad turisme med omtanke for miljøet kan tilbyde i Sydtyskland
  • Hvordan man holder økologisk ferie i en by

1. Turisme med omtanke for miljøet: på Langenbachhof ved byen Schonach i Schwarzwald

Langenbachhof ligger ikke kun midt i Schwarzwald, men rent faktisk også midt i skoven, ved kanten af en skrænt i nærheden af Schonach. Den mere end 200 år gamle gård er blevet moderne restaureret – med miljøet for øje – og er hovedsageligt selvforsynende. Drikkevandet kommer fra egen kilde, varmt vand genereres af solcelleanlægget på laden, og hvis man virkelig vil koble fra, men har brug for hjælp til det, så har man på gården valgt at prioritere et område med lavt strålingsniveau og undlader helt Wi-Fi. I sammenhæng med egnens afsidesliggende placering begrænser dette – heldigvis – modtageforholdene betydeligt.

På alle værelser er der kakkel- eller brændeovne, der sørger for en behagelig varme. Ved udbygningen af køkkenet og badeværelserne er der i videst mulige omfang blevet anvendt naturmaterialer. Uanset om det drejer sig om gulvene, dørene, væggene eller bjælkerne: Alt er lavet af gammelt træ. Og også det regionstypiske køkken, hvor der laves mad over åben ild, ser ud, så man føler sig hensat til en lille, gammel hytte på en bjergtop. 

Bæredygtig turisme i Schwarzwald
Miljøvenlig ferie
Naturskiferen
i badet opvarmes blidt af gulvvarme.
Bæredygtighed på rejsen
Midt i naturen: ”Langenbachhof” ligger afsides i en lysning.

2. At skåne miljøet: i beboelsesvognen ”Frieda”, Zossen

Ideen om ferie i en hovedsageligt selvstændig beboelsesvogn stammer fra Østrig, og beboelsesvognen kan nu også beundres og bebos i Zossen i Brandenburg. Og ”Frieda” – som navnet er på det tyske unikum – gør ikke noget halvt, men tilbyder det, som den innovative turist har brug for på sin rejse: Beboelsesvognen er fri for skadelig olie og skadelige kunststoffer, bygget af naturtræ og isoleret med fåreuld. Frieda satser også på naturlighed, når det kommer til det indvendige udstyr: træ- og rattanmøbler, hørgardiner, lyse uldtæpper og farveelementer i blåt eller rødt sørger for, at man ikke har lyst til at forlade sit midlertidige hjem foreløbigt.

Miljøvenlig turisme i en beboelsesvogn

Men Frieda er ikke kun komfortabel, for værelset på hjul er også højeffektivt: Strøm udvindes af sol og vind – under vognen er der monteret batterier til energilagring. Indvendigt sørger en såkaldt independent box for, at man kan få et overblik over sit eget energiforbrug (og sin energigenindvinding). I ordet tops bogstaveligste forstand: Det vand, der anvendes til brus og vask, renses på taget, der er indrettet som vådområde. Desuden har den et biotoilet, hvori fast og flydende separeres direkte og bearbejdes til kompost. Varmeanlægget og varmtvandsfremstillingen fungerer også via solenergi, og en brændeovn sørger for ekstra varme. Dermed har man det rigtigt godt i beboelsesvognen – også når det ikke længere er så rart udenfor.

På miljøvenlige rejser med beboelsesvognen
Så rart kan det være at holde ferie på en ressourcelet måde i en beboelsesvogn.
Solcellestrøm gør ferien miljøvenlig
Solcelletaget forsyner hele beboelsesvognen med strøm.

”Frieda” er stillet op ved ”Hotel Reuner”, en familievirksomhed, som allerede i flere år har satset på miljøvenligere drift og bæredygtig turisme, og som i sit eget bageri fremstiller surdejsbrød af rug eller kommenbrød. Faderen er jæger og producerer i sit eget slagteri. Men også til veganere er der en bred vifte af muligheder lige fra økologiske grøntsager fra egen have til vegansk fedt. Mmmm!

3. Innovation med omtanke: i byen på Raphael Hotel Wälderhaus i Hamborg

Hvordan får man plantet 9.000 småplanter og 500 træer midt i Hamborg? Svaret er: Man åbner et hotel og planter dem på taget. Og det har de gjort på Raphael Hotel Wälderhaus, som er et projekt fra den tyske skovbeskyttelsesforening ”Schutzgemeinschaft Deutscher Wald” (SDW), ”Landesverband Hamburg e.V”, som vil etablere bæredygtighed som en retningslinje for samfundsmæssig ageren. I Hamborg-bydelen Wilhelmsburg er hotel, restaurant og naturoplevelsescenter forenet under ét tag. 

Bæredygtig turisme i byen

Gæsteområdet er beliggende på de øverste tre etager, der er bygget komplet ud af træ, hvor 80 % af det certificerede fyrretræ stammer fra Tyskland og Østrig og 20 % fra Finland. I stueetagen befinder restauranten Wilhelms sig, hvor der overvejende laves mad af regionens og sæsonens produkter. Midt i det hele kan man se den permanente udstilling Science Center Wald, der giver gæster og nysgerrige informationer om emnet flora og fauna.

Energiteknisk er Wälderhaus i stor udstrækning selvforsynende. Dets eget energibehov dækkes næsten helt via solcelleanlægget, der er monteret på taget, samt ved hjælp af naturlig jordvarme. Den tætte beplantning virker som støjdæmpning og isolering for bygningen. Desuden bindes støv og skadestoffer, hvilket reducerer CO2-belastningen.

Hvis du allerhelst bare ville køre af sted med det samme, så kan du finde de bedste tips til ferie i en elbil her. God tur!

Det vil måske også interessere dig:

ID.-magasin - læs mere her

Opladning og rækkevidde - læs mere her

E-teknologi - læs mere her

Service til din Elbil

Energieffektivitet - læs mere her

ID. familien 

Det vil måske også interessere dig: