Elbil med batteri på vejen

Korrekt opladning af elbil: Sådan sikrer du din mobilitet

Korrekt opladning af elbil: Sådan sikrer du din mobilitet

Du har mange muligheder for at oplade din elbil. Her kan du læse, hvilke der er tale om, og hvordan opladningen fungerer.

Her kan du se følgende:

  • Hvordan du lader bilen sikkert op hjemme
  • Hvilke fordele en ladeboks hjemme har
  • Med hvilken app du kan finde ladestandere og lade, når du er på farten
  • Hvilken type offentlig lader du hurtigst lader batteriet op ved

Ved en ladeboks

En ladeboks hjemme oplader batteriet nemt, sikkert og effektivt. Ladetiderne varierer, afhængigt af størrelsen på batteriet og temperatur. Ladeboksen, som vores samarbejdspartner Clever installerer såfremt du tilkøber det, lader med en effekt på 11 kW. Det betyder, at langt de fleste bilers batterier kan være ladet fuldt op natten over.

Opladning af elbil med wallbox fra Volkswagen

Ved offentlige ladestationer på farten

Der findes næsten offentlige ladestationer overalt i dag: i bymidter, parkeringshuse og i tiltagende grad også på parkeringspladser ved supermarkeder. De er meget nemme at finde via en app som fx ”NEXTCHARGE” eller Clevers app. Normalopladning ved offentlige ladere, sker typisk ved en effekt på 11 til 22 kW. Hurtigopladning sker ved ladere med op til 50 kW, og lynopladning sker på lynladestationer med en effekt på 100+ kW.

Pris- og afregningsmodellerne varierer meget – nogle steder afregnes der efter ladetid, andre steder efter strømmængde. Har du et abonnement fra Clever, kan du lade ubegrænset på alle offentlige ladere. Her betaler du en fast månedlig pris for abonnementet og starter opladning med din ladebrik eller mobil. Benytter du andre ladere, kan der typisk betales med kort, på regning, online eller via mobiltelefonen. Ofte er det nødvendigt at lave en forudgående registrering og at have et specielt tankkort til den pågældende udbyder, hvilket nogle gange vanskeliggør spontan opladning lidt.

Ved lynopladningsstationer

Mens en offentlig ladestation normalt tilbyder 11 til 22 kW, oplader man ved en lynopladningsstation med op til 125 kW og nogle steder endda med 350 kW. IONITY, de tyske bilproducenters ladenetværk i hele Europa er siden 2017 blevet større og større. Opsætningen af i alt 400 ultralynopladningsstationer ved motorveje og andre hovedfærdselsårer i Tyskland, Norge og Østrig er startet. Frem mod 2020 skal der være opført 400 ladestationer. Stationerne vil så ligge ca. 120 km fra hinanden og altid være udstyret med flere ladestandere.

Mobil ladestander til elbiler fra Volkswagen

Sådan holder du batteriet funktionsdygtigt i lang tid

Som udgangspunkt gælder, at det, om en bil med forbrændingsmotor ikke bryder sig om, det bryder en elbil sig i hvert fald ikke om. Dertil hører kraftige accelerationer – især ikke hvis batteriet er afkølet – og lange strækninger med fuld gas. Fulde opladninger og meget lave batteriladetilstande bør også undgås, for det fremskynder batteriets aldring og medfører kapacitetstab.

Generelt er en opladning ”i sneglefart” bedre end lynopladninger. Ved meget lave temperaturer er det bedre at oplade batteriet direkte efter køreturens afslutning, for så er temperaturen endnu højere. Et afkølet batteri kan kun optage en reduceret mængde energi. Og hvad med om sommeren? Batterier kan ikke lide varme. Så ideelt set bør man parkere bilen i en garage eller en parkeringskælder.

Det vil måske også interessere dig:

ID.-magasin - læs mere her

Opladning og rækkevidde - læs mere her

E-teknologi - læs mere her

Elbil service

Energieffektivitet - læs mere her

ID. familien 

Det vil måske også interessere dig: