Lifestyle

Træner for hele landet

Lifestyle

Træner for hele landet

Når Kasper Hjulmand står i spidsen for det danske fodboldlandshold under sommerens EM-slutrunde, bestræber han sig på at lede med tillid, generøsitet og tro. Vi kørte ud i arbejdsdagen med den 49-årige landstræner.

Interview: Kasper Steenbach. Foto: Rasmus Weng Karlsen

(VieW Maj 2021 nr. 1 Årgang 47) - Tilmeld dig VieWÅbner et eksternt link

”Jeg har skullet overbevise mig selv om, at det er okay, at jeg tager med familien i sommerhus om lørdagen eller cykler en tur i skoven søndag formiddag.”

Han sagde det igen og igen, da han var klubtræner: Kasper Hjulmand er en leder, der holder af hverdagen. Han satte stor pris på at tjekke ind på træningsanlægget om morgenen, og han elskede at befinde sig på banen med de spillere, han og den øvrige stab skulle forberede bedst muligt til den næste udfordring. Sådan var det, da lærersønnen fra Auning på Djursland var cheftræner i Superliga-klubberne Lyngby og FC Nordsjælland, sådan var det, da han fik chancen i Mainz 05 i den bedste fodboldrække i Tyskland. Sådan var det stort set hver dag i 20 år, men sådan er det ikke længere. Siden Kasper Hjulmand hen over sommeren 2020 afløste Åge Hareide som træner for det danske fodboldlandshold, har han ikke haft sin daglige gang på en fodboldbane. ”Jeg har virkelig opdaget, hvordan så mange år med klubfodbold har sat sig i kroppen på mig. Det har været helt vildt.

Jeg har været vant til, at spændingen blev bygget op til weekendens kamp. Hver eneste weekend. Men som landstræner kan der gå tre-fire måneder mellem kampene, og jeg har skullet overbevise mig selv om, at det er okay, at jeg tager med familien i sommerhus om lørdagen eller løber eller cykler en tur i skoven søndag formiddag,” siger Kasper Hjulmand. Efter at den 49-årige landstræner debuterede med 0-2-nederlaget til Belgien i Parken i september sidste år, har han ført landsholdet igennem i alt 11 kampe med otte sejre, en uafgjort og to nederlag til følge. Med samlingen sidst i marts, da Danmark i løbet af syv dage besejrede Israel i Tel Aviv, Moldova i Herning og Østrig i Wien, alle kampe i VM-kvalifikationsturneringen, fandt Kasper Hjulmand også ud af, at det ikke blot er okay, at han ikke beskæftiger sig med fodbold hver weekend længere, men at det er en ren og skær nødvendighed.

”Jeg har nu erfaret, hvor meget energi de her dage med landshol - det kræver. Vi har mange kampe og mange samlinger i år, og de er meget intense og koster mange kræfter. Derfor skal jeg også slutte fred med, at det er okay at lade op. At lave ting med familien. Det er en helt anden energirytme, end jeg har været vant til, og jeg kan mærke, at det tager tid at omstille sig.”

En ny start i udfordrende tid
Kasper Hjulmand har ikke blot skullet finde en ny arbejdsrytme, han har også skullet gøre det, mens coronapandemien har gjort det tæt på umuligt at etablere netop en rytme med noget som helst. Han har som mål at samle alle Dansk Boldspil-Unions landstrænere fra det yngste ungdomslandshold over kvindelandsholdsholdet til A-landsholdet en gang om ugen for ”at diskutere fodbold og lave planer for spillet”, som han siger. På samme måde vil han indkalde sine kolleger, de danske Superliga-trænere, til halvårlige træf for at vende, hvordan de i fællesskab udvikler så mange spillere med landsholdsniveau som muligt. Ingen af møderne har hidtil kunnet lade sig gøre. 
”Vi måtte desværre aflyse mødet med Superliga-trænerne i januar. Vi vil gerne mødes fysisk, så snakken kan flyde frit på kryds og tværs,” fortæller Kasper Hjulmand. Landstræneren har i mellemrummene mellem samlingerne gjort endnu mere af det, han i forvejen havde sat sig for at gøre meget ud af: Han har været på landevejen. Han har besøgt de danske klubber, og han har set deres træninger, også selv om restriktionerne af og til har afholdt ham fra at drikke en kop kaffe med cheftræneren og sportsdirektøren bagefter.
”Jeg vil gerne have klubberne ind under huden. Jeg har fantastisk gode kolleger i Danmark, og jeg vil gerne tale med dem om deres projekter: Hvad drømmer de om? Hvordan arbejder de? Og hvad bokser de med? Hvad kan vi sammen gøre – klubberne og DBU – for at vi får løftet niveauet i dansk fodbold? Jeg spørger dem også al - tid om, hvem den næste landsholdsspiller fra lige præcis deres klub bliver, og så kan det være, at de nævner en 15-årig, jeg skal holde øje med.”

På sine køreture rundt i Fodbolddanmark har Kasper Hjulmand kunnet notere sig, at dansk fodbold halter bagefter på især ét punkt: faciliteter. Både trænings- og kampbaner er ofte af en ringe kvalitet, og forfatningen på de øvrige træningsforhold er ligeledes tit utidssvarende. ”Det er den store forskel, når jeg besøger klubberne herhjemme og klubberne i udlandet – i udlandet har de faciliteterne. Vi, der er i branchen, ved, at de basale forhold skal være i orden, for at vi kan bygge på spillerne og spillet. Klubtrænerne og jeg skal gøre vores for at få vores ledelser og bestyrelser til at forstå, at der skal investeres i den del, hvis vi skal udvikle dansk fodbold,” siger Kasper Hjulmand. ”Der er efterhånden okay stadionerne med lounges, men når man så kigger ind på banen … Eller endnu værre: på træningsbanerne … Så er det ikke godt nok. Det positive er, at man efterhånden godt er klar over det der er ved at ske noget.”

Hjulmand nåede lige akkurat at lægge vejen forbi flere af landsholdsspillernes klubber i England, Tyskland og Italien i sommeren 2020, inden verden lukkede ned igen. Han ser frem til atter at kunne optrappe den del af sit virke.

”Det handler om at se spillerne i deres hverdag. Kampene får jeg altid set, så jeg vil gerne se dem træne, og jeg vil også gerne tale med deres trænere. Det er vigtigt, at DBU er synlig – det gælder ikke kun mig, men også de andre landstrænere. At vi fremstår seriøse og samarbejdsvillige. Klubberne skal mærke, at vi interesserer os for dem, for det gør vi,” siger han.

Den danske landstræner har tænkt over, om de ændrede arbejdsforhold også har stillet krav til, at han har skullet udvikle måden, han skal være leder på.
”Jeg har været vant til at have kontakt med spillerne hver dag på træningsbanen. Det var ikke, fordi jeg talte med alle hver dag, men jeg kunne se dem i øjnene, så jeg kunne få en fornemmelse af, hvor de var. Det er noget andet, når jeg skal ringe dem op – jeg skal lige sætte mig ind i deres status, inden jeg ringer. Det stiller nogle andre krav,” siger Kasper Hjulmand.
”Jeg har også skullet tænke over, hvor meget eller hvor lidt jeg har skullet ringe til spillerne. Hvor meget skal jeg tage fat i dem, hvor meget skal jeg stille mig til rådighed, hvor meget feedback skal jeg give dem? De skal vide, at jeg er der. De skal vide, at jeg ser dem. Også dem, der forsøger at komme ind i truppen. Det er vigtigt for mig, at de ved, at jeg følger med. Men jeg skal også finde ud af, hvordan balancen i den kontakt skal være.”

Inspireret af Klopp og Obama
Når Kasper Hjulmand kører landet rundt for at besøge Superliga-klubberne eller overvære kampe, klarer han som regel en del

opkald i bilen. Landstræneren er i stort set daglig kontakt med sin assistent, Morten Wieghorst, og holdets fysiske træner, spanieren Ismael Camenforte López, ligesom han jævnligt konfererer med chefen for A-landsholdet, Christian Nørkjær, ikke mindst om planlægningen af sommerens EM-slutrunde-lejr i Helsingør. Han hører også lydbøger i bilen, og en hel del af dem handler om ledelse. Men hvilken type leder er Kasper Hjulmand selv?

”De ledere, der har inspireret mig mest, er dem, jeg ved, hvor jeg har. De kan være ekstremt forskellige, men jeg ved, hvor jeg har dem. De spiller ikke skuespil – de tror på noget. Jeg bliver inspireret af folk, man kan have tillid til. Tillid for mig er pålidelighed, ærlighed, åbenhed og respekt for forskelligheder – hvis du slår de kvaliteter sammen, så er det essensen af tillid. Jeg vil gerne selv leve op til det ideal. Man kan ikke gøre alle tilfredse, men jeg er ærlig – jeg forsøger at være 100 procent ærlig,” siger den danske landstræner og nævner Barack Obama, den tidligere amerikanske præsident, og Jürgen Klopp, Liverpool FC’s tyske cheftræner, som to inspirationskilder. ”Jeg bliver også inspireret af mennesker, som er generøse – nogen, der giver noget. Det, jeg næsten blev mest glad for i vores seneste samling, var Yussuf Poulsens reaktion, efter at jeg tog ham ud mod Østrig efter seks minutter i anden halvleg. Andreas Skov Olsen kom en ind på hans plads, havde stor succes og fik alle roserne. Yussuf reagerede generøst: Han gav en ung spiller al sin kærlighed, og det betyder for mig, at vi er på en god vej. Jeg vil gerne lede et hold med det, jeg tror på, og der betyder tillid og generøsitet rigtig meget. Gode ledere på mit hold er generøse – de holder ikke igen.” 

"Jeg kender rigtig mange – også fodboldtrænere – der spiller skuespil og
ikke er sig selv, og det skal man have modet til at lade være med.
Men det
er eddermame svært, for presset fra alle mulige leder og kanter er stort."
Kasper Hjulmand

Kasper Hjulmand tilføjer tro som et begreb mere, han leder ud fra. Ikke tro i en religiøs forstand, men som i fokus på projektet og som i overbevisning om, at drømmen kan gå i opfyldelse. Tro, tillid og generøsitet er nøgleordene i landstrænerens ledelsesfilosofi.
”Som leder skal man stå for noget. Jeg var sammen med en række CEO’s i går, og vi talte om, at vi i nogle år har været i gang med at blive dygtige til noget, men at vi på et tidspunkt har skullet finde ud af, hvad ankeret i os er: Hvem er vi egentlig, og hvad tror vi på? Det er måske det allervigtigste som leder. Jeg ved, at det for mig handler om at være i meningsfulde relationer. Det, jeg har samlet op på min vej, er mennesker – relationer.”

Landstræneren pointerer, at det er mange forskellige måder at lede med succes på. Der er ikke en formel. Men, understreger han, for ham gælder det om at være sig selv – om at være autentisk.
”Jeg kender rigtig mange – også fodboldtrænere – der spiller skuespil og ikke er sig selv, og det skal man have modet til at lade være med. Men det er eddermame svært, for presset fra alle mulige leder og kanter er stort, men jeg er nået til den erkendelse, at jeg ikke er i det her for at have et job – det handler ikke om prestige. Det handler om at forsøge at samle mennesker om en drøm, og det er min opgave at udstikke kursen for, at den drøm går i opfyldelse.”