Battericeller: Energibesparende ind i fremtiden
Produktionen af battericeller til elektriske køretøjer er meget energikrævende. Gennem forskellige tiltag arbejder Volkswagen på at gøre denne produktion mere ressourcebesparende og bæredygtig.
Find ud af mere om dette og meget mere om emnet battericeller:
- En stor del af CO₂-udledningen fra et elektrisk køretøj stammer fra produktionen af battericeller.
- Grøn energi spiller en central rolle i at undgå eller reducere CO₂-udledningen i hele livscyklussen for et elektrisk køretøj.
- Med sit eget laboratoriecenter, og fremover også delvist med egen battericelleproduktion og genanvendelsessystem, arbejder Volkswagen utrætteligt på at gøre højvoltsbatterier fra elektriske køretøjer mere bæredygtige.
Energibehov til produktion
Elektrisk mobilitet er miljøbevidst: Elektriske køretøjer er udstyret med markant mere energieffektive drivsystemer end dem med forbrændingsmotorer, de udleder ikke CO₂ lokalt under kørsel – hvilket også afspejles i den økologiske balance, når produktionen medregnes – og over en strækning på 125.000 miles (200.000 kilometer) udleder de samlet set færre CO₂-emissioner sammenlignet med diesel- eller benzinbiler.
Det er dog også korrekt, at produktionen af et rent elektrisk køretøj medfører højere CO₂-udledninger end et køretøj med forbrændingsmotor. Især produktionen af battericeller til litium-ion-batterier i køretøjerne er meget energikrævende. Årsagen er blandt andet, at stoffer påføres en bærefilm i flydende tilstand og derefter skal tørres, hvilket kræver store mængder energi.
Energiforsyning
Volkswagen har en målsætning om at undgå eller reducere CO2-emissionerne i hele bilernes livscyklus. I den forbindelse spiller strøm en central rolle – både i koncernens egne produktionsfaciliteter og hos leverandørerne.
Volkswagens produktionsfabrik i Zwickau bruger strøm, som blandt andet kommer fra vandkraftværker. Det sparer 106.000 tons CO2 om året. Også koncernens nye batterifabrik SalzGiga, som efter planen starter produktionen i Salzgitter i 2025, bliver drevet 100 % med produceret strøm. Alle partnere, der p.t. producerer battericeller for koncernen, er kontraktmæssigt forpligtet til bruge energi til produktionen. Og koncernen samarbejder med dem om yderligere tiltag, der reducerer CO2-udledningen ved produktionen af battericeller yderligere. Der vil være bindende øverste grænser for CO2 pr. komponent, hvilket også vil udløse implementering af strøm længere ude i leverandørkæden (frem for alt når det gælder katode og anode).
Desuden kigger koncernen også på fremstillingen af primære materialer som aluminium, som også er meget energiintensiv. Også her bidrager brugen af strøm og den øgede anvendelse af genanvendte sekundære materialer til at minimere CO2-aftrykket.
Forskning, udvikling, recycling
I Salzgitter er man ikke blot ved at opføre koncernens første fabrik til produktion af battericeller – også forskning og udvikling af battericeller har til huse i umiddelbar nærhed: Allerede i september 2021 åbnede Volkswagen koncernen et topmoderne laboratoriecenter i Salzgitter.
I Salzgitter vil der blive skabt innovationer til nutidens og fremtidens
battericeller.
Et vigtigt strategisk skridt, hvormed koncernen yderligere styrker sine kompetencer inden for battericeller, der er hjertet i en elbil.
Desuden er der siden starten af 2021 anvendt en innovativ og strøm proces til genanvendelse af batterier på fabrikken. Målet er et kredsløb med over 90 % genanvendelse af batterierne. Med denne know-how inden for udvikling, produktion og recycling udbygger Volkswagen koncernen trinvis fabrikken i Salzgitter til det førende battericentrum i Europa.
Et kig ind i fremtiden
Fra 2025 skal fabrikken i Salzgitter producere Volkswagens standardcelle til volumensegmentet. Den kan i modsætning til, hvad navnet måske antyder, bruges meget fleksibelt, da den kan udstyres med forskellige cellekemier. Til indstigningsmodellerne er litium-jern-fosfat-batterier fx velegnede, og i volumensegmenterne skal der anvendes batterier med en høj andel af mangan.
På længere sigt vil udviklingen sandsynligvis gå i retning af faststofbatterier. De har ingen flydende elektrolyt, men en fast, og de har flere fordele i forhold til litium-ion-batterier. Blandt andet kan de bygges mindre og lettere med samme energitæthed, hvilket er en fordel for rækkevidden og sparer vægt, og de kan oplades hurtigere.
Volkswagen har investeret i den amerikanske start-up-virksomhed QuantumScape, som er en pioner inden for denne teknologi. Efter virksomhedens oplysninger vil det i nær fremtid – 2025 eller 2026 – være muligt at serieproducere faststofbatterier i stor skala.