Verden skal opleves fra en Van

Blogger og influencer Bettina Bøjstrup Jensen fra Aalborg elsker naturen og friheden til at kunne stikke af sted på tur og få nye oplevelser ind på rejsekontoen. Transportmidlet er en gammelt militærgrøn folkevognsrugbrød, der er blevet hendes andet hjem og en livsstil.

(VieW Maj 2021 nr. 1 Årgang 47) - Tilmeld dig VieWÅbner et eksternt link

Glem alt om stress med bookning af flybilletter, hotelværelse eller leje af bil, og skal det være all-inclusive eller ej, og har du nu husket at tjekke rejsebureauet, hotellet, restauranten eller billejefirmaet på Trustpilot? Alene det kan overskygge glæden ved en ferie. Lev i nuet, dyrk spontaniteten, og keep it simple! My car is my castle, lyder et engelsk ordsprog, der fint kunne passe på den militærgrønne Volkswagen T3, der står foran mig i det naturskønne og solbeskinnede Hammer Bakker nord for Aalborg. Den tilhører blogger og influencer Bettina Bøjstrup Jensen fra Aalborg, der dyrker sit folkevognsrugbrød i en grad, så det er blevet en livsstil for hende. Og hun elsker vanlife, som hun kalder livet med folkevognsrugbrødet, og deler gerne sine oplevelser med læserne på sin blog eller i sin bog ”eVANtyr”, der udkom i april måned. Skydedøren på T3’eren står åben, og Bettina og hendes kæreste Esben byder mig indenfor i et interiør, der har samme hygge og personlige præg, som du måske vil kunne finde i et ældre sommerhus. Jeg får serveret en kop varm kaffe, og Bettina forklarer, hvad der førte til investeringen i det militærgrønne folkevognsrugbrød. 

Bettina og folkevognsbussen på tur gennem det spektakulære Alpe-landskab

”For fire år siden var vi på vandretur i Abisko Nationalparken i Nordsverige, og det regnede konstant i en uge. Det er ikke sjovt at slå telt op og især ikke at pakke det ned igen i regnvejr. Efter den oplevelse tænkte vi over, hvordan vi kunne opleve det samme på en mere komfortabel måde. Det kunne vi i en van, hvor vi så kunne tage ud på vandreture og vende tilbage til en tør base. Vi manglede også en bil til småture og kørsel i hverdagen, men som også kunne bruges til fritid og oplevelser, og på den måde have en tryg base at vende tilbage til, når vi er ude i naturen og bliver udsat for dens luner fra vejrets side.” Jagten gik ind på en van, men da de begge var under uddannelse, rakte budgettet naturligvis ikke til eksempelvis en nyere California. De kiggede på forskellige varevogne og minibusser i GulogGratis.dk, og på et tidspunkt faldt de over en gammel Volkswagen T3, der havde kørt i nogle år i forsvaret og nu blev brugt af dens daværende ejer til at transportere motorcykler i. Den så godt nok lidt træt ud, men den havde benzinmotor og ville snart ryge på veteranafgift. Bettina var i første omgang lidt tøvende over for købet af T3’eren, men da de fik bilen hjem, kunne hun med det samme se, at den kunne blive en stor del af hendes liv.

”En fordel ved en gammel T3’er er, at det er en velkendt model, og du kan finde tusindvis af YouTube videoer, der viser, hvordan reparationer udføres. Så kan du selv klare noget af vedligeholdelsen og på den måde få økonomien til at hænge sammen. Vi startede med at tage af sted i den, som den var. Med tiden fandt vi ud af, at hvis vi skulle kunne være i den, skulle vi kunne organisere vores ting. Så begyndte vi at indrette den og finde ud af, hvad vi havde behov for.” Bettina og Esben klarede selv det meste af ombygningen og renoveringen af bilen. De har valgt de bedste løsninger til en billig penge, og inventaret stammer fra en anden gammel T3’er, gulvet er beklædt med det billigste laminat fra Bauhaus, og hele bilen er håndmalet med rulle uden på. ”Vi kan godt lide en primitiv livsstil. Det ligger fint i forlængelse af vores rejser tidligere med oppakning og telt. Det er den måde, vi kan leve autocamperlivet på. Det er ikke kun på grund af økonomien, men idéen om det simple liv sætter sit præg på vores T3’er,” forklarer Bettina.

Valget af en T3’er har mange fordele. Det er en relativt billig og simpel bil at holde kørende, og samtidig er det en velkendt model, der har utrolig mange hjælpsomme fans. Det oplevede Bettina og en veninde på en tur til Silkeborgsøerne, hvor bilen pludselig ikke kun køre længere: ”Vi kunne ikke lige finde ud af, hvad der var galt med bilen. Så skrev jeg et opslag inde på en Facebookgruppe for T3-entusiaster, at vi var gået i stå uden for Silkeborg, og at vi ikke vidste, hvad der var galt med den. Kort efter kom en mand forbi. Han kørte os til den lokale grillbar, hvor vi ventede, mens han reparerede en defekt trækaksel på stedet. Folk er bare hjælpsomme i det fællesskab, der er omkring de biler her. Og når man møder folk i en anden T3’er på en campingplads, så falder man i snak, som om man altid havde været venner. Vi oplever tit, når vi holder på stranden, at så kommer en person hen og snakker med os, fordi vi er kørende i en gammel T3’er. Det indbyder en til at været åben over for andre mennesker. Mange har minder om en T3, fordi den har spillet så mange roller gennem tiden. Både som arbejdsbil og som campervan”

Deler ud af erfaringer i bog og på blog

Erfaringerne fra livet med en van og de mange rejseoplevelser følte Bettina, at hun gerne ville dele med andre. Det begyndte hun med for cirka tre år siden på Instagram og sin blog, og det startede i det små, men siden tog det fart, fortæller Bettina: ”Dengang var der ikke så mange, der havde en masse spørgsmål. Men her under coronakrisen har det virkelig boomet, og folk spørger til, hvilken bil skal de købe, hvilke biler må man overnatte i, og så videre.” Alt dette gav Bettina inspiration til at skrive bogen ”eVANtyr”. Den indeholder en slags guideline til, hvordan man kan komme i gang med vanlife, og bogen indeholder også 10 fortællinger om danskere, der lever vanlife på forskellige måder. Og så er der selvfølgelig historien fra den gamle T1’er til den nye T6.1. Bettina forklarer, ”at idéen var at skrive en bog, der ramte en bred målgruppe fra unge til ældre og fra par til familier. Det skulle ikke kun være fortællinger om vanvittige eksotiske eventyr i et folkevognsrugbrød. Bogen skulle vise bredden i ejertyper og de oplevelser, de har med deres folkevognsrugbrød, så alle kan relatere sig til det og blive inspireret til selv at kaste sig ud i at leve van-livsstilen”.

Bettina dyrker også det fællesskab, der følger med ejerskabet af en T3, og har været til træf flere gange. Inde i bussen emmer det næsten af sommerhushygge, og hvor Bettina har sat sit eget præg på interiøret.

Bettina og Esben har været mange steder i den militærgrønne T3’er. Turen er især gået til Norge og Sverige, der er ideelle lande at opleve med en campervan, da der er friere rammer for overnatning i bilen. De har også været på den store odyssé ned gennem Europa til Italien, og de elsker lige så meget rejsen dertil som destinationen i sig selv. Og de dyrker både de nære og de fjerne destinationer. ”Det, vi forbinder med vanlife, er at køre ud og opleve nogle steder med rå natur, og det har især hele vestkysten, når vi snakker om Danmark. Vi kan specielt anbefale området ved Bulbjerg Klint, der har en smuk kystlinje og en fantastisk udsigt. Vi har fjernere destinationer på to-do-listen. Den store drøm lige nu er at tage bilen med til Island, men England har også interesse. Her har de noget, som de kalder for green laning, hvor mange ikke-asfalterede veje gennem skove eller marker stadigvæk tilhører det offentlige vejnet og ikke må lukkes af. Så du kan køre på tværs af landet på en anden måde og få nogle mere specielle oplevelser og lidt offroad tur. Vi har også snakket om en tur rundt langs nordkysten i Skotland, hvilket skulle være helt fantastisk.”

Bettina og Esben har mange drømme og planlægger deres fremtid, så vanlife også i fremtiden vil være en fast del af deres liv, også når de flytter i hus og der på et tidspunkt kommer til børn til.” Vanlife er vores frirum. Det er enormt vigtigt for os at komme ud og dyrke naturen og stresse af. Og det gøres ikke bedre end med en campervan,” slutter Bettina af.