Bliv klogere på bilkøb

Klogere på biløkonomi

Når du anskaffer dig en bil, er der flere økonomiske ting at tage højde for. Du kan enten vælge at købe bilen kontant eller få den finansieret gennem et billån. Endelig har du også mulighed for at privatlease din nye bil over en længere periode på fx 36 måneder. Uanset, hvad du vælger, skal du regne med, at der kommer yderligere udgifter oveni, som bl.a. brændstof, forsikring, afgifter og service.

Få det fulde overblik over hvad det koster at have en bil her, så du bedre kan vurdere, hvad der passer bedst til dig og din økonomi. 

Hvad er kontant køb af bil?

Kontant køb af bil betyder, at du har alle pengene til købet af din nye bil. Du skal dog være opmærksom på, at erhvervsdrivende ifølge loven kun må modtage op til 19.999 kroner i kontant betaling for varer og ydelser. Du skal altså betale det resterende beløb på din bil med kreditkort eller via bankoverførsel.

Hvad er et billån?

Et billån er et lån, som du kan søge om i din bank til at finansiere dit bilkøb. Grænsen for et billån går typisk ved 350.000 kr. og afhænger af din indkomst, dine muligheder for tilbagebetaling til banken og størrelsen på den udbetaling, som du selv betaler for bilen. Som regel er udbetaling på biler ca. 20 % af det samlede beløb på bilen. Har du ikke til udbetalingen kan du muligvis låne det fulde beløb til bilen i din bank. Uanset om du vælger at købe din nye bil med udbetaling eller ej, så betaler du i begge tilfælde en årlig rentesats for dit lån. Det kalder man Årlige Omkostninger i Procent (ÅOP). Alle startomkostninger, løbende gebyrer og rentebetalinger er regnet med i denne sats, så det er den reelle årlige procentsats, som du kommer til at betale for lånet. Vær opmærksom på, at du betaler en højere ÅOP, hvis du ikke køber bilen med udbetaling.

Privatleasing

Privatleasing er en form for leje af den bil, du gerne vil anskaffe dig over en tidsbegrænset periode på typisk 36 måneder. De fleste leasingbiler anskaffes med en førstegangsydelse og en fast månedlig ydelse, der afhænger af bilmodel og udstyrsniveau. Førstegangsydelsen er det beløb, du betaler til leasingselskabet for at få bilen. Det beløb får du ikke tilbage, når din leasingaftale slutter. Den månedlige ydelse et det beløb, du betaler til leasingselskabet hver måned for at have bilen. I de fleste tilfælde er service og reparation inkl. i leasingaftalen. Det betyder, at din leasingbil bliver efterset og serviceret på et autoriseret værksted.

Få styr på forsikringerne

Når du anskaffer dig ny bil, skal du huske tegne forsikring hos et forsikringsselskab. Loven kræver, at du som minimum tegner en ansvarsforsikring. Den dækker de skader, du påfører andre personer eller biler. Du kan også vælge at udvide dækningen med en kaskoforsikring, som dækker din bil, hvis den bliver stjålet eller får en skade i forbindelse med et færdselsuheld. Låner du penge til din nye bil, er det oftest et krav, at du tegner en kaskoforsikring. Køber du derimod en brugt bil, kan du med fordel overveje, om kaskoforsikringen overhovedet er pengene værd bilens værdi taget i betragtning.

Serviceabonnementer

Et serviceabonnement giver dig tryghed i hverdagen. For det første kører din bil bedre i længere tid, hvis den bliver efterset og serviceret korrekt. For det andet slipper du for bekymringer om dyre værkstedbesøg.

Bilbudget

Et bilbudget er en række poster, der giver dig overblik over de udgifter, som er forbundet med det at have bil. Brændstof, forsikringer, parkering, dæk og bilvask er blot nogle af de poster, der hjælper dig med holde styr på din biløkonomi.

Hvis du overvejer fabriksny bil

Når du er på udkig efter en ny bil, kan det være en god idé at tale med familie og venner om dine behov samtidig med, at du undersøger bilmarkedet grundigt for muligheder. Når du har fundet den rigtige model er næste skridt typisk at besøge en bilforhandler. Her kan du bede om en prøvetur i bilen og forsøge at forhandle dig til eventuelle rabatter og ekstraudstyr. En prøvetur er vigtig, fordi du har mulighed for at teste bilen både i by og på motorvej, og kan få en fornemmelse af alt fra komfort og udstyr til motorstøj og trækkraft.

Hvis du overvejer brugt bil

Der er meget, du skal være opmærksom på, når du køber brugt bil. Start altid med at tage ud og besøge en brugtbilsforhandler, hvor du som regel finder et bredt udvalg af biltyper. Her kan du hurtigt få et indtryk af, hvilken slags bil du har behov for. Det er en god idé ikke at låse sig fuldstændig fast på bilmodel, men hellere kigge på dine behov i hverdagen. Kom godt i gang med at kigge på brugt bil her.

Sådan holder du din bil godt kørende

Din bil kræver pleje og vedligeholdelse året rundt. Sørg ikke blot for at holde den pæn og ren indvendigt og udvendigt, husk også at en velholdt bil er en bil, der bliver kørt med omtanke. Alt det kan du læse meget mere om her, hvor vi har samlet en række gode råd til dig om den daglige drift med at have bil.