Lifestyle

Baywatch på nordjysk

Lifestyle

Baywatch på nordjysk

Vahine Itcher og Mor Meluka mødtes på en strand Sydfrankrig og slog sig ned i nordjyske Klitmøller. I dag driver parret Danmarks største surfskole, som tiltrækker gæster fra hele verden, for bølgesurfing er det nye hit i Danmark – og selve meningen med livet, hvis du spørger de to entusiaster.

(VieW September 2020 nr. 2 Årgang 46) - Tilmeld dig VieWÅbner et eksternt link

Turen fra København til Thy er en lang tur. Men det er også en smuk tur. Især den sidste times kørsel, hvor naturen omkring de øde landeveje bliver rå, vild og meget anderledes end i resten af Danmark. Og fem timers kørsel er desuden kortere, end hvis du skulle til Portugals kyst eller Australiens strande, som er nogle af de steder, den nordjyske vestkyst sammenlignes med. Kyststrækningen mellem Agger i syd og Hanstholm i nord kaldes af surfere for Cold Hawaii på grund af de særligt gunstige vindforhold, som minder om dem, du finder på stillehavsøerne. Midt i det hele ligger den gamle fiskerby Klitmøller, hvor bugten med det lave vand giver optimale betingelser for surfere.

De første kom hertil allerede i firserne, og i takt med at fiskeriet drog mod større havne, begyndte en mindre koloni at spire i Klitmøller. I dag er området kendt som et mekka for surfere. De har bosat sig, de har stiftet familier, og de har givet købmanden, skolen og børnehaven nyt liv – og gjort Klitmøller til det eneste område i Thy, som de senere år har oplevet befolkningstilvækst.

Vi endte i Klitmøller

Nogle af de surfere, som har slået dybe rødder i den sandede jord i Klitmøller, er 39-årige Vahine Itcher og 33-årige Mor Meluka. Hun er fra Tahiti, han er fra Israel. De mødtes i bølgerne ud for sydfranske Biarritz, og siden flyttede de til Aarhus, før de endte i Klitmøller. “Vi havde ingen penge, da vi kom hertil,” siger Mor. “Vi boede hos noget familie i Aarhus, men da Vahine fik et job som salgsansvarlig for et surfmærke, flyttede vi straks til Klitmøller. Vi lejede nogle tomme butikslokaler, og så åbnede vi en surfshop. Så måtte det briste eller bære. Vi var enige om, at så længe vi var tæt på havet og kunne surfe, så skulle det nok gå.” I dag, mere end 10 år senere, driver parret ud over deres surfshop også en surfskole og en surfcafé i Klitmøller. Vi sidder i haven bag den toplansvilla, som de har købt og indrettet som en camp med værelser til 22 surfere. I indkørslen holder deres metalblå Volkswagen T-Cross med surferklistermærker, strandsand på gulvtæpperne og de obligatoriske boards på taget. Den praktiske crossover bliver brugt til alt fra at køre børn til skole eller jage bølger op og ned langs kysten. “Mange tror, at vi tjener en masse penge, fordi vores surfskole er så populær, og fordi køen til vores kaffebar er så lang om sommeren. Men i virkeligheden får vi det kun lige til at løbe rundt. Og det er rigeligt for os. At vi kan leve af at dyrke dét, som vi selv mener, er hele meningen med livet, er vi meget taknemmelige for,” siger Vahine.

Vundet 20 danske mesterskaber i bølgesurfing

Mor har surfet, siden han var fem år gammel. Han er tredobbelt israelsk mester og var i en årrække blandt de fem bedste surfere i Europa. Når han ikke surfer eller underviser, ‘shaper’ han sine egne boards i sit værksted eller står bag baristamaskinen i surfshoppen, som for længst er blevet kendt for at servere den bedste kaffe i Klitmøller. Vahine er født ind i en familie af havbiologer og fridykkere, og hun har det efter eget udsagn bedst, når hun befinder sig i havet. Både Mor og Vahine surfer året rundt og har tilsammen vundet 20 danske mesterskaber i bølgesurfing, hvilket understreger kvaliteten af det arbejde, de lægger i deres surfskole. “I højsæsonen har vi over 100 elever om dagen, og det er alt fra nybegyndere til øvede. Aldersmæssigt spænder vi fra tre-fire-årige til folk på halvfjerds,” siger Vahine. Hun underviser også i yoga og mener, at surfing gør andet ved kroppen end blot at træne balancen og styrke musklerne.

“Surfing åbner for alle sanserne. Når du er ude i vandet og skal lære at stå på dit board, lærer du også at acceptere dig selv og dine omgivelser. Du falder til ro. Vi kan tydeligt se det på de folk, som kommer herop. De stiger ud af bilen efter en lang køretur, og de er helt stressede og anspændte. Luften, havet og bølgerne gør noget. Efter nogle timer har skuldrene sænket sig. Humøret har ændret sig. Det er ren terapi. Både for sindet og øjnene. Når du for eksempel tager ud tidligt om morgenen, ser du pludselig andre farver på himlen, end du er vant til. Du ser måske også en sæl, et marsvin eller måske en spækhugger. Mange aner ikke, at man kan opleve den slags i Danmark.”

”Mor og Vahine surfer året rundt og underviser over 100 elever om dagen på deres surfskole i højsæsonen.”
Volkswagen

Det rå og uperfekte

Og så kan det alligevel undre, at Mor og Vahine har valgt det kølige, barske og rå nordjyske klima frem for de varme bountystrande, palmerne og det azurblå hav, som de begge kommer fra. Men det er netop det rå og uperfekte, som tiltrak parret. “Klitmøller er først og fremmest et fantastisk sted at surfe. Men samtidig kan det også være ufatteligt barskt. Det er ikke her, du finder de perfekte bølger og de kridhvide strande, som mange forbinder med surfing. Og ofte skal du virkelig anstrenge dig for at hoppe i våddragten og bevæge dig ud i bølgerne. Men vi kan godt lide, at man skal arbejde lidt for det,” forklarer Mor. “Samtidig er surfing en ret ny ting i Danmark, og det er altid spændende at være en del af noget nyt.” “Vi har kreeret noget heroppe, som får folk til at drømme,” siger Vahine. “Vi er surfere – vi kan simpelthen ikke leve uden at surfe. Og vi bliver aldrig rige på det her, men vores mål er også et helt andet. Vores mål er frihed, og selv om vi arbejder døgnet rundt, så elsker vi det, vi laver. For os er surfing meningen med livet. Og hvis vi kan give lidt af dén fornemmelse videre til andre, så er dét i sig selv den største gave til os selv.”