Fremtidens opkoblede bil
1

Opkoblet bil: Fremtidens bil er optimalt opkoblet

Connectivity, som forbinder mennesket, bilen og omverdenen, er ikke kun en ny teknik. Den præger fremtiden for den samlede mobilitet. En opkoblet bil lover ekstra kørekomfort, mere sikkerhed og en tiltagende individualisering af køreoplevelsen.

Her kan du se følgende:

  • Hvad en opkoblet bil kan
  • Hvorfor it- og bilbranchen går sammen for at opnå succes med opkoblede biler
  • Hvad der gemmer sig bag IoT, V2V og V2X
  • Hvornår autonom kørsel bliver en del af hverdagen

Det er en mandag morgen i år 2024. Du sætter dig ind i din bil, og bilen ønsker dig en god morgen, minder dig om dine aftaler på dagen samt de vigtigste kalenderregistreringer i den kommende uge. Derefter spørger den: ”Vil du tilføje noget?”. Du svarer: ”Ikke lige nu.  Der er eventuelt en aftale i eftermiddag, der bliver rykket. I så fald skal vi tilpasse ruteplanneren.” Din bil har hørt nøje efter: ”Du lyder lidt anspændt. Det kan medføre fejlbeslutninger i trafikken eller på jobbet. Pas hellere ekstra godt på dig selv i dag.”

Lyder det som science fiction? Men d er det på ingen måde. Stemmestyrede assistenter som ”Alexa” eller ”Siri” er de fleste mennesker bekendte med, og de videreudvikles med en rasende hastighed. Og firmaer som Beyond Verbal har allerede udviklet en software, som ved hjælp af en menneskelig stemmes intonation, ordvalg og lydbillede kan analysere ejerens mentale tilstand.

Hvad betyder sådanne udviklinger for connectivity-fremtiden i den opkoblede bil? Svaret ligger ikke kun i selve de opkoblede biler, men i smartphonen. Det mobile apparat er det moderne menneskes naturlige ledsager. Allerede i dag findes der flere smartphones end mennesker i verden, og de har over 3 millioner apps til rådighed. Alle smartphones afspejler deres ejers individuelle interesser.

En klog bilproducent er altså en, der søger opkobling til smartphonen, indgår i en symbiose med den og via internettet overfører sine tilbud til automobiluniverset.

Men producenterne udvikler også selv innovative løsninger til den opkoblede bil. De arbejder tæt sammen med softwareudviklere og teknologifirmaer for at kunne tilbyde kunden en fuldt integreret, super individuel bil, der som opkoblet bil tager køreoplevelsen til helt nye dimensioner.

Med den tekniske opdatering af Volkswagen Passat kan den fx allerede låses op og startes via smartphonen. Den modulopbyggede infotainmentplatform MIB3 sørger for, at Passat altid er online, hvis man ønsker det. Smartphoneapps kan integreres i systemet. Desuden skal alle personlige bilindstillinger på langt sigt samles i skyen takket være den digitale platform Volkswagen We”, og på den måde kan de overføres fra bil til bil.

Uanset om vi taler om elbiler eller førerløse systemer, anvendelse af moderne sensorer og telematiktjenester, så opstår den opkoblede bils fremtid allerede i dag i bilindustriens udviklingscentre. 

Ofte forener de største spillere i it- og bilbranchen i den forbindelse deres kræfter. Fx vil Microsoft og Volkswagen sammen udvikle en automotive cloud, der stiller alle Volkswagens digitale tjenester til rådighed på internettet. Desuden arbejder virksomheden på nye løsninger til opkoblede biler på områderne telematik og dataudveksling mellem bil og sky.

Digital cockpit i den nye Passat
Interiøret i den nye ID.5 hvor du har mulighed for at være fuldt opkoblet

Mulighederne med en opkoblet bil 

Men connectivity betyder mere end opkoblingsmuligheder mellem menneske og bil. Kommunikationen mellem biler vil også blive videreudviklet. Allerede i dag anvendes flere Internet of Things-apparater (IoT) som smartphones, og de vil også finde endnu større anvendelse i den opkoblede bil. Ved den såkaldte Vehicle to Vehicle-connectivity (V2V) ”taler” disse systemer i bilerne med hinanden. De deler automatisk data, der giver information om hastigheder, den aktuelle trafiksituation eller vejenes beskaffenhed. På den måde kan ulykker, køer og skader på opkoblede biler fremover reduceres.

Vehicle to everything-teknologien (V2X) tænker et skridt videre. Med den kan en opkoblet bil i fremtiden kommunikere med lyskryds eller automatisk udføre tankningen eller strømopladningen ved en tank- eller ladestander – inklusive onlinebetaling naturligvis.

Autonom kørsel kommer

Autonom kørsel som et delområde af connectivity står lige foran gennembruddet. De første store bilproducenter har fremvist konceptbiler til helt autonom kørsel, der snart vil blive sat i serieproduktion. Opfattelsen i bilindustrien er entydig: Autonom kørsel vil snart være en del af dagligdagen.  Rent teknologisk er førerløs kørsel allerede muligt, det er kun kundernes accept, der kræver en trinvis indføring. Det er dog kun et spørgsmål om tid, for én ting er sikker: Fremtiden kommer.

Tilmeld dig Elektrisk Fremtid nyhedsbrev

Følg med i fremtiden og få de nyeste opdateringer om ID. Familien og fremtidens elektriske mobilitet.

Det vil måske også interessere dig:

ID.-magasin - læs mere her

Opladning og rækkevidde - læs mere her

E-teknologi - læs mere her

Service til din Elbil

Energieffektivitet - læs mere her

ID. familien 

Det vil måske også interessere dig: