En Volkswagen California med højt tag holder foran illustrationen ”California Dreaming”.
Camperlife

California møder Californien.

I 2018 fylder kultautocamperen 30 år. Det skal fejres! Med en rejse gennem den USA-stat, som har lagt navn til California.

En rejse ud i friheden.

Mange solskinstimer. Endeløse strande. Betagende landskaber. Uendelige motorveje. Når man tænker på Californien, tænker man på frihed og eventyr. Præcis samme følelse, som den første California inspirerede til for 30 år siden. Og stadig gør det. For naturligvis er den nuværende autocamper udstyret med den mest moderne teknologi. Men ånden er den samme som dengang. Helt frem til i dag står California for frihed. For eventyrlyst. Så hvor kunne man fejre modellens 30 års fødselsdag bedre end der, hvor der hele begyndte: i Californien.

En Volkswagen California kører på en vej i Californien.

Californien, her kommer vi!

Efter vores flyvetur over den store dam bliver vi budt velkommen af den californiske sol i Los Angeles. Og vores California Ocean venter allerede på os i lufthavnen. Før det gør løs, gør vi os fortrolige med det vigtigste udstyr. For på et road trip gennem The Golden State har man frem for alt brug for én ting: et godt airconditionanlæg. Vores hjem på hjul er udstyret med ”Air Care Climatronic“. Takket være en sensor i kabinen reguleres kabinetemperaturen hele tiden til vores komforttemperatur. Og det er absolut nødvendigt i dette område. For når der er californisk varme ude, bliver der behageligt køligt i kabinen. 

Og om aftenen når solen går ned, eller når det stadig er lidt køligt på stranden om morgenen, har vi det behageligt i vores California takket være parkeringsvarmen (ekstraudstyr). Perfekt. Så kan vi komme afsted. Vores første destination: Malibu. Vi guides derhen af navigationssystemet, som er let at betjene. Det kraftfulde radiosystem sørger for underholdningen med otte højttalere, der er integreret i autocamperen. Vi tænder for musikken, og så kører vi afsted på den legendariske Pacific Highway. Eventyret kan begynde. Californien, her kommer vi! 

Grænseløse muligheder.

Et illustreret kort over staten Californien.

Frihed. I 30 år har fans og førere af California nydt den følelse. I Tyskland, i Europa, i hele verden. Men ingen andre steder mærker man det så tydeligt som her i The Golden State. Alt virker muligt, uden grænser. Den følelse har vi, hver gang vi kører gennem et sving. Åh ja, det er en enestående oplevelse at køre gennem Californien i den legendariske California.

For uanset om man kører i autocamperen på små kystveje langs stillehavet, på brede motorveje, eller om turen går gennem imponerende byer eller fantastiske landskaber – hvert øjeblik kan man opleve noget nyt. Som det næste kører vi til Venice Beach for at møde busentusiasten Martin.

Først kom bussen.

Martin udlever livsstilen som surfer som ingen anden. Han bor i legendariske Venice Beach. Her har han i 8 år tilbudt kurser i surfing. For at finde nye kunder parkerer han hver dag sine Volkswagen busser langs kysten. Og for det meste varer det ikke længe, før synet af de farverige køretøjer giver gevinst.

Martin startede i øvrigt sin forretning med blot en enkelt T1-Bus. Og den var desuden også hans hjem. I dag er han flådeejer, erhvervsdrivende og husejer. Det er netop den frihed, som California står for. 

Surferen Martin sidder bag rattet i sin California og møder os med et smil.
Surferen Martin står på stranden foran to gamle folkevognsrugbrød. Han laver en ”Hang Loose“-gestus.
”Min VW Bus er mit liv. Og jeg elsker den. Og det har jeg gjort i 10 år. Hele verden er mit hjem, og Los Angeles er det skønneste sted
på Jorden.”
Martin

Der var engang en autocamper.

Da den første California kom på markedet for 30 år siden, var det starten på en enestående succeshistorie. En autocamper, som blev til et ikon. Siden da er der kommet 157.500 eksemplarer af California ud i verden. Altid på udkig efter eventyr og med fokus på at mestre dagligdagens eventyr.
Således er bilens teknologi løbende blevet opdateret. Den nyeste California er baseret på den nyeste version af T-modelrækken. Men den har beholdt sit oprindelige DNA helt frem til i dag. Således er tagdugen fx forblevet den samme, og det gælder også den usædvanligt gode plads i kabinen for en kompakt varebil.

En California holder bag et stort ”Motel”-skilt ved en Highway i Californien.

Welcome to the Hotel California.

Efter vores møde med Martin finder vi et sted at overnatte. Efter den lange flyvetur og de første kilometer på de californiske kystveje har vi ærligt fortjent en pause. Og den bruger vi til at gøre os fortrolige med campingudstyret i vores mobile hotelværelse. I køkkenet i California Ocean er der fx et gaskomfur med to blus, en vask og vandhane med rindende vand, et køleskab og tilstrækkelig opbevaringsplads.

Vores lette aftenmåltid er hurtigt tilberedt. Og endnu hurtigere har vi besluttet, hvor måltidet skal indtages. Udenfor naturligvis med udsigt over stillehavet – fantastisk! Det elektrohydrauliske hævetag køres hurtigt op, den indbyggede markise køres ud, og så er vi klar til at slappe af. Og nyde maden og udsigten. Derefter er det ind i vores ”Penthouse-Suite“ på vores eget Hotel California: i den store seng med lamelbund på ”1. etage”. Godnat? Næsten. Gennem de tre lynlåsruder i højtaget får vi en enestående udsigt over Californiens kystlandskab, som lige skal nydes, før vi falder i søvn. 

Der er intet bedre end følelsen af at køre på Pacific Coast Highway i Californien. Følelsen af frihed er noget, som vi alle drømmer om inderst inde.
En Volkswagen California holder på en eng ved nattetide. Markisen er kørt ud. Under markisen er der campingmøbler.

Mere afslappet kørsel.

Næste dag kører vi gennem Los Padres National Forest. Spændende! For turen går både gennem skoven og over snedækkede bjerge. Det er godt, at vores California er udstyret med 4MOTION-firehjulstræk: overlegent vejgreb, optimale køreegenskaber og god følelse med styretøjet. I næsten alle situationer og på næsten alle typer underlag.
Ikke mindre praktisk: Den 7-trins DSG-dobbeltkoblingsgearkasse leverer et fuldautomatisk og næsten umærkeligt gearskift uden afbrydelse af trækkraften. For ved en så pragtfuld udsigt er distraktion det sidste, vi har brug for. Senere aktiverer vi også fartpiloten. For at kunne slappe endnu mere af. Og få endnu mere frihed på turen.

En Volkswagen California holder i modlys på en kyststrækning direkte ved havet i solnedgangen.

Sikkerhed frem for alt.

Hvorfor er Californien så populært som feriemål? Fordi det har det hele. Smukke kyster. Pragtfulde strande. Glohede ørkener. Og imponerende byer naturligvis. Lad os se, hvordan vores California klarer sig i et mere urbant miljø. Og det kunne vel ikke gøres bedre end på Mulholland Drive? Eller i Downtown Hollywood i Los Angeles? Det pulserende centrum i Hollywood – det perfekte sted til at teste førerassistentsystemerne i California.

Det begynder vi med allerede på motorvejen mod Hollywood. Den adaptive fartpilot ACC tilpasser vores bils hastighed til den forankørende bil. Og sørger for, at vi hele tiden holder afstand. I midtbyen er vognbaneskiftassistenten ”Side Assist” i centrum. Den advarer os via en indikator i sidespejlet, når sensorerne i forbindelse med et vognbaneskift registrerer et køretøj i den blinde vinkel. I denne trafik? En velsignelse.

Hej hej, Californien! Rejsen fortsætter.

Alt for hurtigt er fødselsdagsturen ved at være slut. Efter endnu et par dage i Californien er det igen tid til at tage afsked, før turen går hjemad med mange uforglemmelige minder i bagagen.

Men også der kan friheden opleves. Her kan man også opleve mange eventyr med California. Fx i Alperne. Eller i sandstensbjergene ved Elben. I det flade landskab mellem Nordsøen og Østersøen. På de mudrede campingpladser eller bare i hverdagens eventyr sammen med familien. For uanset hvor rejsen går hen – California gør den bedre.

Volkswagen California kører gennem et bycentrum i Californien. Omgivet af lysreklamer.

Tre årtier. Fire modeller.

I de forgangne 30 år er California blevet en legende. Den vækker ånden fra de endeløse veje til live som ingen anden autocamper. Alle modeller er udstyret med den mest moderne teknik og det mest moderne udstyr, der giver hver ny generation lidt mere frihed.

California T3: 1988.
Generationen med hækmotor.

California T5: 2004.
Den dedikerede autocamper.

California T4: 1990.
Velkommen til universet med frontmotor.

California T6: 2015.
Tidens mest moderne California.

Det vil måske også interessere dig:

Nyeste version af et ikon: verdenspremieren.

20 teams. 10 nationer. Et uforglemmeligt eventyr.

30 år med frihed. Og eventyret fortsætter.

Det vil måske også interessere dig: