Viden om varebiler

Reoler i aluminium og solceller på taget: Indretning af firmabilen når nye højder  

Elvarebiler er med til at skubbe indretningen af firmabiler i en ny retning. Læs her hvordan du kan tidsoptimere din arbejdsdag med den rette indretning.  

Varebilen er håndværkerens vigtigste redskab og udgangspunktet for en arbejdsdag, som er effektiv, men også komfortabel.

Derfor er indretning af varebiler et område, hvor der sker en helt masse. Der udvikles og forbedres hele tiden for at finde de smarteste løsninger. Men hvilke trends er mest markante lige nu? Og hvad skal du selv være opmærksom på, når du skal indrette din næste varebil til en effektiv arbejdsdag? Få svarene her.

Solceller på taget

Peter Bjerregaard er salgschef hos RTT, som er en af Danmarks største totalleverandører indenfor bilindretning. Med afdelinger over hele landet har han i den grad fingeren på pulsen. Han ved, hvad håndværkere har brug for i firmabilen til en travl hverdag. 

Hvad ser han derude lige nu?

“En af de nye indretningsløsninger, som begynder at vinde frem, er det her med at montere solceller på taget af varebilerne. Det hænger blandt andet sammen med, at flere håndværkere begynder at køre i elvarebiler,” siger Peter Bjerregaard. 

For at kunne arbejde effektivt har håndværkere brug for at kunne oplade deres batteridrevne værktøj på farten. Det er også en tendens i indretningen af firmabiler: der er større fokus på tilgængeligheden af ladestationer bilen. Og når strømmen på bilbatteriet allerede bliver brugt til at drive bilen, og man samtidig vil lade værktøj op, er det jo rart med en ekstra strømkilde.

Solceller på taget kombineret med udtag i lastrummet er også en populær løsning i diesel og benzinvarebiler. Det skal være nemt at lade håndværktøjet op uden at overbelaste varebilens generator. Beregninger viser også, at man kan spare cirka en liter brændstof en liter brændstof pr. kWh solpanelerne producerer. 

“Man har noget elværktøj, man vil lade op i sin varebil, men samtidig vil man jo nødigt bruge for meget strøm. Hvordan løser man lige den? Det er helt klart noget, vi har flere og flere kunder, som efterlyser.  Der er solceller på taget en af de helt nye løsninger. Det kan også være en god investering, hvis man er en virksomhed, som gerne vil signalere til sine kunder, at man går op i bæredygtig og grøn energi,” siger Peter Bjerregaard.

Solpanelerne har en tykkelse på et par centimeter, og de er selvfølgelig hårdføre nok til at klare håndværkerlivsstilen. De tager ikke skade af, at du ligger en stige på dem eller lignende.

Lette reoler sparer ladetid

Der er også en anden måde, hvor Peter og hans kolleger kan se, at den moderne varebil skal være energieffektiv, og at elbilerne er begyndt at gøre indtog. 

Flere håndværkere er interesserede i at begrænse varebilens samlede vægt, når de indretter. En let bil er som bekendt ensbetydende med mindre strømforbrug, når man drøner rundt. Derfor er lette materialer som aluminium blevet populære i varebilens indretning. De hjælper til, at håndværkeren slipper for at holde og fylde strøm på i løbet af arbejdsdagen. 


“Før i tiden var vægt ikke rigtigt noget, man tænkte så meget over, når man indrettede en varebil. Men med elbilerne er der jo en direkte forbindelse mellem vægt og rækkevidde. Derfor er aluminium blevet rigtigt populært. Aluminiumsreoler kan reducere vægten på reoler med op til 20 pct. Det er jo virkelig en vigtig gevinst i en elvarebil, hvor man helst ikke vil bruge for meget tid på at lade i løbet af dagen« siger Peter Bjerregaard.

Det rullende kontor

En af de andre store indretningstrends har også noget med el at gøre. 

Flere og flere håndværkere bruger nemlig lastrummet som ‘kontor på farten’. På den måde slipper man for at skulle bruge tid på at køre tilbage til kontoret, når der skal arbejdes på computeren. Det kan Peter Bjerregaard også se på efterspørgslen:

“Der er langt større fokus på strømstik og adgang til strøm. Der skal også være en god siddeplads og en skrivebordsløsning i lastrummet. Uden, at det fylder for meget, for det er jo stadigvæk et varerum. Så det er virkelig også en af de indretningstendenser, der fylder rigtigt meget lige nu”, siger Peter Bjerregaard.

Derfor er 'invertere' også blevet et fast element af den moderne firmabils indretning. 

Når du vælger en inverter, er det vigtigt at være opmærksom på hvilke apparater, den kan bruges til. En populær model er Pure Power Sinus-invertere. De kan bruges både til følsom elektronik som en bærbar computer og alle typer 230V apparater i bilen som køleskabe, boremaskiner, ladere etc.

Tyverisikring

Desværre oplever Peter Bjerregaard også et større fokus på tyverisikring. Det er ikke en stor overraskelse, for 2023 har været et år, hvor mange håndværkere har oplevet indbrud i deres varebiler.

I denne artikelÅbner et eksternt link kan du læse, hvordan Peter Bjerregaard anbefaler, at man indretter sin varebil til at beskytte mod indbrud. Du kan også læse, hvor i landet han oplever, at interessen for tyverisikring er størst.