Mand ved rør
Håndværkerliv

Overraskende effektivt: De her simple øvelser kan holde kroppen smertefri 

Knirker og knager kadaveret? Så læs med her. 

10 minutters lette øvelser om dagen. Mere skal der faktisk ikke til for at få en knagende håndværkerkrop på ret køl. 

Det fortæller Maria Sommer Rasmussen. Hun er fysioterapeut og motivation- og sundhedskonsulent hos virksomheden OfficeFitÅbner et eksternt link, som er specialister i at skabe et sundere arbejdsmiljø.

“Det er selvfølgelig individuelt præcist, hvordan kroppen fungerer, men for mange kan regelmæssige øvelser holde smerterne væk. Forskning har vist, at bare ti minutters øvelser om dagen kan gøre en forskel,” siger Maria Sommer Rasmussen. 

Værktøjskassen har bedt hende om at udvælge fem gode øvelser til håndværkeren. Lette tilgængelige øvelser der kan laves alle steder på farten. Det er ikke noget, du får sved på panden eller store muller af (okay, én af dem gør du faktisk måske). 

Det er udstrækning og lindring til muskler og led, som får kroppen til at sige “aaaaaaaaah” efter en lang arbejdsdag. Sæt i gang!  

Læs også: Bag om prisen: Hvorfor din varebil koster, hvad den gør

Øvelse 1: Rotation

Kryds dine arme foran kroppen og rotér overkroppen. Først til den ene side - så til den anden. Imens holdes hoften i ro.

Bevægelserne aktiverer din øvre ryg og sætter gang i blodcirkulationen til rygmusklerne, som ellers kan være udsat for rigtigt meget belastning i løbet af en dag med tunge løft. 

Øvelse 1 Rotation

Øvelse 2: Tjek regn –  Udadrotation

Meget af dit arbejde foregår foran kroppen. Du bruger især dine brystmuskler og laver meget indadrotation i skulderleddet.

Derfor er det sundt for kroppen at supplere med lidt udadrotation. Stå med armene ned langs siden og albuerne bøjet i en 90 graders vinkel med håndfladerne opad. Åbn op i skulderen, så håndfladerne roterer ud til siden, mens du stadigvæk står med 90 graders vinkel i albueleddet. 

Øvelse tjek regn

Øvelse 3: Bagoverbøjning 

I løbet af en arbejdsdag bøjer du ofte overkroppen forover, eller du har overkroppen i en ret position, imens du arbejder stående eller siddende. Derfor er det godt for ryggen også lige at blive bøjet i den ‘anden retning’.

Stå med vægten ligeligt fordelt på begge ben og hold håndfladerne på det nederste af ryggen. Bøj roligt ryggen bagud, så langt du kan uden at bøje i knæene. Træk roligt overkroppen tilbage i ret position og gentag. 

Bagoverbøjning

Øvelse 4: Rulle med skuldre

Den her kender alle, som har gået til fodbold eller været i en håndboldhal. Rul med skuldrene. Det er godt for blodcirkulationen til musklerne i overkroppen. 

Rul med skulder

Øvelse 5: Squat

Nu bliver det liiiiiiige en tand hårdere. Squat er en øvelse, som får blodcirkulationen i gang i benene og i baglårene.

Man kan sige, at øvelsen går ud på at lade som om, at du sætter dig ned. Men det gør du bare ikke! 

Squat er sådan en øvelse, der godt kan være lidt tricky. Husk, de her tommelfingerregler: Ryg og lænd skal være ret, og du skal spænde i maven. Og så skal knæene flugte med tæerne. Så burde den være der.

Squats