Håndværkerliv

Tag presset af badevægten: Sådan hamrer du vægten i bund

Vil du gerne smide et kilo eller to? Så læs med her, hvor en af landets førende diætister forklarer hvordan.

Vægttab. Det er ikke ligefrem det mest festlige emne, man kan forestille sig. 

 

Men hvis sandheden skal frem, så kan der være flere gode grunde til at ville tabe sig. Måske for sundhedens skyld, måske for forfængelighedens skyld. Heldigvis behøver vægttab ikke at være et spørgsmål om at gå udenom de ‘forbudte ting’ og stå der i hjørnet af skuret med sin triste gulerod, imens de andre spiser kage. 

Du skal i princippet “bare” forbrænde flere kalorier, end du indtager. Men for at ende i et lille underskud, skal du vide, hvilke udfordringer, du skal klare.

Daniel Knaap er klinisk diætist, sundhedsekspert, indehaver af knaap.dk, som tilbyder professionel rådgivning i træning, kostvejledning m.m.Åbner et eksternt link, og så er han kendt fra DR’s livsstilsprogram ‘Fede Forhold’.

Vi har spurgt ham om, hvordan en håndværker smider de overflødige kilo.

Hvordan taber en håndværker sig nemmest?

Daniel Knaap mener, at der er en række udfordringer, som håndværkere står overfor i forhold til vægt og kost.

- Altså, det kommer jo til at lyde fordomsfuldt, men det er min erfaring, at der nogle steder kan være meget mad og søde sager “fremme” på arbejdspladsen. Der er ofte morgenbrød med smør og ost, wienerbrød, slik, chips, sodavand og oveni kommer nogle også et smut forbi tankstationen, hvor der kan komme mere indenbords. Hvis man er vant til, at “det spiser jeg da bare”, og man spiser det hver gang det er der, kan man ret hurtigt få mere energi indenbords, end man forbrænder – og det tager man på af. Også selvom du har et arbejde med meget fysisk aktivitet, siger Daniel Knaap.

Derudover har Daniel Knaap en række gode råd til, hvordan du som håndværker smider nogle kilo:

  • Drikker du meget sodavand, så kan man prøve at udskifte det med et lightprodukt.
  • Kunne osten på franskbrødet være en mere mager variant?
  • Kunne franskbrødet eller rundstykket være grovere, så det mætter mere?
  • Kunne man stille sig tilfreds med 2 stykker i stedet for 4?
  • Hvis du gerne vil have burger til frokost, kunne du måske klare dig uden pomfritterne

- Den slags “små” justeringer, kan man faktisk tabe sig af, hvis man samtidig har en aktiv hverdag. Man behøver ikke spise kedelig kanin-fodder hver dag, før der sker noget. Det behøver ikke være kedeligt at leve sundt, siger Daniel Knaap.

Hvad er det mest effektive, når en håndværker vil tabe sig?

Ifølge Daniel Knaap er det allermest effektive at få nogle sunde vaner indarbejdet over hele dage. Det kunne for eksempel være at spise havregryn til morgenmad hjemmefra i stedet for lyst brød og kage på arbejdet eller forberede en lækker madpakke hjemme i stedet for at købe junkfood eller køre forbi tanken hver dag.

- Jeg havde en fyr med i Fede Forhold, Søren, jord-og betonarbejder, og han blev utrolig glad for rugbrødsklappere hjemmefra, med f.eks. skinke, mager ost, Philadephia og salat. Det synes han var lækkert, og det er jo heller ikke “slankemad”, men noget helt almindelig mad, som alternativ. Det holder ham glad og mæt, og giver ham energi til arbejde. Han spiste også et mellemmåltid om eftermiddagen, og lærte at stille sig tilfreds med én portion aftensmad, uden at sige farvel til fredagshyggen. I dag har han tabt godt 50 kg, med få justeringer i kosten, fortæller Daniel Knaap.

Den vigtigste pointe for håndværkere, hvis de ønsker at tabe sig, er dog ifølge Daniel Knaap, at det kun kræver små ændringer.

- Du kan faktisk spise ret meget mad og tabe dig på samme tid, hvis du har en aktiv hverdag. Du har et fysisk aktivt arbejde, så du kan opnå resultater ved bare at ændre en lille smule på kosten og specielt i hverdagene. Det skal ikke være kedeligt at leve sundt, hvis det skal holde ved – der skal være plads til det hele, og selvfølgelig også god mad og hygge i weekenderne.