Elbiler til børn: Sådan finder du den rigtige bil

Elbiler til børn: Sådan finder du den rigtige bil

Det er ikke kun de voksne, der synes, det er sjovt at køre i en elbil. Også til børn findes der flere og flere elbiler på markedet. Før de små kan suse igennem huset og haven med op til 6 km/h, er det vigtigt at finde den bedste børnebil. I den forbindelse er tre kriterier særligt vigtige.

Her vil du finde ud af følgende:

- Hvad der er vigtigt for de smås sikkerhed
- Hvilke ekstra features der kan være værd at tilvælge
- Hvordan den første køretur bliver en succes
- Hvad du skal være opmærksom på, når du køber bilen

1. Har elbilen en sele?

Børneelbiler kører i gennemsnit mellem 3 og 6 km/h. Det er ikke særligt hurtigt, men det er hurtigt nok til, at det er bedst at vælge en model med sikkerhedssele. Den beskytter både dit barn, hvis det ved et uheld skulle komme til at kollidere med en væg, og den forhindrer også, at de allermindste falder ud af bilen, mens de kører.

2. Kan elbilen styres med en fjernbetjening?

En fjernbetjening giver dig kontrol over bilens bevægelser. Ved startmodellerne til elbilsbilister fra 2 år følger der oftest en fjernbetjening med. Til modellerne til børn fra 3 eller 5 år er det ikke tilfældet. Men til den alder kan en fjernbetjening også være fornuftig. Derfor bør du før et køb overveje, hvor modnet dit barns hånd-syns-koordination er, og om det ikke er sjovere for alle parter, hvis mor eller far i det mindste kan overtage styringen midlertidigt. Ved nogle biler kan du endda styre kontra med fjernbetjeningen, mens bilen kører.

3. Har bilen en automatisk bremsefunktion?

Når de små minibilister ruller af sted, sørger en automatisk bremsefunktion for, at elbilen bremser, så snart barnet fjerner foden fra speederen. Det er på den ene side den nemmeste måde at bremse på, og det er derfor heller ikke noget problem for de allermindste. For det andet beskytter denne automatiske funktion også mod sammenstød, hvis barnets opmærksomhed bliver afledt, og barnet glemmer at bremse.
 
For så vidt angår motoren, behøver du ikke gøre dig nogen bekymringer om sikkerheden. I de små elbiler er den nemlig placeret i bilens indre, således at børnenes hænder ikke kan komme til den – ligesom den også er vandtæt. For at skåne batteriet bør du alligevel nok hellere parkere bilen indenfor, hvor det er tørt.

Ekstra features til børneelbiler

Ud over sikkerheden spiller udstyret også en stor rolle. Ofte ligner miniversionerne af elbilerne deres forbilleder utroligt godt. Og ligesom det er tilfældet med de store biler, så kan man også få en lang række ekstra features til de små versioner:

 

  • En sikker opskrift på køreglæde: De fleste elbiler til børn er udstyret med et horn – det garanterer masser af sjov ... i hvert fald for børnene. Derudover kan man få børneelbiler med eller uden motorlyd. Så ved barnet, at motoren kører, og bliver ikke overrasket, når vedkommende betjener speederen, og derfor kan kan det helt bestemt være en god ide, forudsat at featuren ikke ændrer stort ved prisen.
  • Hestekræfter til ørerne: Ligesom til biler til de rigtige veje er det til mange børneelbiler også muligt at få et minisoundsystem. Elbiler kan afspille musik via et sd-kort, en USB-port eller et jack-stick (AUX). Men det er dig selv, der beslutter, om soundsystemet så rent faktisk skal bruges, mens bilen kører eller i en pause.
  • Til de lyse hoveder: LED-forlygter er standard til mange børnebiler. Ligesom en motorlyd gør de køreoplevelsen autentisk. Og hvis det ikke er nok, så kan man også vælge luksusvarianten med xenonforlygter. Men de er nu ikke nogen nødvendighed. Alligevel bør børn ikke køre på offentlig vej i mørke i deres elbiler, for faren for, at en cyklist eller bilist overser de små poder, er for stor.
  • Lad det rulle: Hård plast eller dæk af gummi? Hvis budgettet tillader det, er dæk af gummi altid det bedste valg både for sikkerheden og for køreglæden. De billigere dæk af hård plast larmer meget mere, giver hurtigt ridser på gulvet og står dårligt fast på fugtige eller glatte underlag.

Du bør være opmærksom på følgende, når du køber en børnebil

De fleste modeller bliver ikke leveret, så de er klar til at køre. Så før det kan gå løs, er du nødt til at have værktøjet frem – så din sportsvogn eller SUV kan få monteret dæk eller spejle. Et lille sikkerhedstip: De første køretimer bør morgendagens racerkørere klare derhjemme, da det især for de helt små til en start godt kan udfordre deres hånd-syns-koordination at køre i en elbil.

Pr. april 2019 foreligger der endnu ikke tests for elbiler til børn fra uafhængige kontrolinstanser. Ud over de nævnte sikkerhedstips bør du være opmærksom på følgende ting, inden du foretager et køb:

  • Kan man skifte batteriet? Ingen batterier holder evigt.
  • Medfølger opladeren, eller skal den bestilles som ekstraudstyr
  • Hvor mange siddepladser er der i bilen? Hvis man har flere børn, er en bil med to sæder en god ide, så de ikke bliver uenige.
  • Kan man indstilles sædehøjden? Hvis man kan det, vokser køreglæden i takt med dit barn.
  • Hvor tung er modellen? Modeller på 30 kg er tunge at slæbe op ad trapperne i opgangen eller i det hele taget.

Ellers er der bare at sige: Sæt i gang!

Tilmeld dig nu, og vær forud for din tid

Få regelmæssige opdateringer om emnerne ID.3, ID.-familien og elektrisk mobilitet i fremtiden.

Your browser is outdated!

Please get a decent browser here or there