En kvinde sætter ladekablet i sin VW ID.4 GTX.

Hvordan kan jeg oplade min elbil?

I modsætning til ved biler med forbrændingsmotor har du ved elbiler forskellige muligheder for at ”tanke”, for batteriet kan næsten lades op overalt, hvor der er strøm. Og det er ikke meget mere kompliceret end at lade en smartphone op.

I modsætning til ved biler med forbrændingsmotor har du ved elbiler forskellige muligheder for at ”tanke”, for batteriet kan næsten lades op overalt, hvor der er strøm. Og det er ikke meget mere kompliceret end at lade en smartphone op.

Dette og mere til kan du her få at vide om opladning af elbiler:

  • Ofte kan du kombinere opladningen med opgaver i dagligdagen, fx indkøb.
  • De fleste elbiler som bl.a. ID.-modellerne fra Volkswagen kan lades op med vekselstrøm og med jævnstrøm.
  • Ladetiden eller opladningsvarigheden i en elbil afhænger af flere faktorer.
  • Vores ladetidssimulator viser, hvor meget tid du bør afsætte til opladningen i forskellige situationer.

Du kan tanke strøm næsten overalt 

Derhjemme i garagen eller på parkeringspladsen, ved en ladestander på supermarkedets parkeringsplads, ved en lynladestation på motorvejsrastepladsen, på arbejdsgiverens parkeringsplads – der findes talrige ladepunkter til batterierne i elbiler. Og betjeningen er ganske enkel.

Sæt stikket i, og hent energi ud.

Ladestationen til bopælen

Den nok mest komfortable løsning til opladning af batteriet i din bil er en ladeboks fra Clever. Med Clever har opladning aldrig været nemmere eller mere tilgængeligt. Du kan lade, når og hvor du vil - på farten, ved supermarkeder og shoppingcentre, i byerne, på arbejdspladsen - og selvfølgelig derhjemme. Clever er et valg om bekymringsfri opladning, så du kan koncentrere dig om vigtigere ting i livet.

Som udgangspunkt er det også muligt at lade batteriet op ved en almindelig husholdningsstikdåse. Det bør dog kun være en nødløsning, da det tager meget lang tid. Det vil udsætte kabel og stik for en stor belastning i længere tid, og det gør, at de vil kunne blive overophedet. I modsætning til almindelige stikdåser er ladebokse fra Clever konstrueret præcist til denne anvendelse. 

Illustration: En dreng spiller bold foran en VW ID.3, der lades op.
Illustration: En mand tilslutter ladestikket til en elbil.

Opladning på farten

Opladning af elbiler ved offentlige ladestationer er ligeledes meget bekvemt. Hvis ladestanderen ikke er forsynet med et fastinstalleret kabel, kan du bare anvende det medfølgende ladekabel. Det bør du i øvrigt altid have med i din bils bagagerum.

Når du er på farten, kan det også være en fordel med mobile ladestationer som fx ID. Charger Travel. De er beregnede til at lade elbilen op via en normal stikdåse, hvis der ikke findes en tilgængelig ladestander, og kan tilsluttes med forskellige adaptere afhængigt af typen.

Sådan oplader du korrekt

Kort sagt: Elektrisk mobilitet er ukompliceret, og det kræver kun nogle få trin og et par handlinger for at lade en elbil op.

1
Åbning af klappen på bilen
Illustration: En mand åbner ladeklappen på sin elbil.
2
Sæt ladekablet i ladestationen eller stikdåsen.